Astrologische nieuwsbrief mei

Mei 2020: Stier – Back  to Basics

Nieuwsbrief van Han van Straaten  www.astro-econoom.nl
Stier
Vanaf maart 2020 is het leven van een andere orde.[1] Zo ook het schrijven van de maandelijkse nieuwsbrief. Ik ervaar deze periode als een versterkt appèl om, vanuit een verdieping van mijn economische en astrologische achtergrond, aan te geven wat de astrologisch-economische factoren zijn die deze periode bepalen en wat daarin perspectief kan bieden. Ik zal daar de komende periode vanuit die beide invalshoeken verslag van doen. We zijn collectief uit de comfortzone gegooid en hebben daardoor de mogelijkheid om dagelijks veel meer te leren dan voorheen. We moeten wel, want alles is anders, niets is meer hetzelfde. Wat een kansen voor vernieuwing op alle gebieden. Het vraagt een nieuw perspectief van ons. We dienen onze grondwaarden te veranderen en daarmee zijn we bij Stier aangekomen. Want het teken Stier gaat over geld, bezit en economie, over de commerciële kwaliteit om bedrijven te runnen en winst te creëren, maar zeker ook over de waarden die wij hanteren. We zijn ons vaak niet bewust van onze onderliggende waarden. Waar kom je je bed voor uit? ‘What makes you tick?’ Waar wil je aan het eind van je leven op terugkijken? Op een geslaagd zakenleven en een vermogen dat je je kinderen nalaat, op een avontuurlijk leven waarin je veel talenten hebt ontwikkeld of op een leven waarin je liefdevol met anderen bent omgegaan? Het een is niet beter dan het ander. We weten niet wat onze incarnatie-opdracht is. Soms moet je leren met geld om te gaan en soms moet je leren contact op hartsniveau te maken.

Sinds maart 2020, de maand waarin de uitwerking van de Saturnus-Pluto-conjunctie van 12 januari 2020 internationaal in zijn volle omvang zichtbaar werd via de coronacrisis, is de bodem uit de dagelijkse vanzelfsprekendheid gevallen. Zoals het Saturnus-Pluto betaamt, worden we teruggeworpen op de basale structuur van ons bestaan. Saturnus en Pluto zijn de twee planeten die met eindigheid te maken hebben, dus gaat het over zaken van leven en dood. Overleven op de intensive care, niet besmet raken, mondkapjes en beademingsmachines, isolatie in het verpleeghuis en uitstel van andere operaties. Alle buitenkant en franje is verdwenen. Terrasjes, restaurants, theaters, scholen en veel winkels zijn gesloten. In het bedrijfsleven en bij de overheid wordt massaal thuisgewerkt. Zzp’ers en kunstenaars zullen massaal failliet gaan, flexwerkers zitten binnenkort collectief thuis. Economisch, sociaal, mentaal en spiritueel wordt enorm veel van ons gevraagd. De soberheid van Saturnus-Pluto staat geen luxe toe. Het is een harde leerschool, een intense reorganisatieperiode, een niets ontziende tijd van verandering. Er wordt een andere laag in ons aangesproken, innerlijk  wordt een dieper niveau gevraagd en een steviger fundament. Daar kan het aardse teken Stier ons bij helpen. Op de as Stier-Schorpioen zien we simultaan duizenden miljarden dollars verdampen (Stier) en duizenden mensen aan corona overlijden (Schorpioen). Welke conclusies trekken we hieruit en welke lessen moeten we leren? We worstelen met veel vragen die steeds meer boven komen drijven. Zijn we geobsedeerd door fysiek overleven (Stier) en proberen we de dood uit te bannen (Schorpioen, Saturnus-Pluto) ten koste van een onnodig diepe economische crisis? Proberen overheden door middel van deze crisis maatregelen als corona-apps door te drukken die de privacy fundamenteel schaden? Is het coronavirus echt afkomstig van de dierenmarkt in Wuhan of is het een gevolg van onveilig onderzoek naar het coronavirus bij vleermuizen in Wuhan? Volgens de Washington Post bestaan in de VS al jaren zorgen over de tests in de laboratoria in Wuhan.[2] De Saturnus-Pluto conjunctie kan achter de schermen (Pluto) een versterkte geo-politieke strijd om de wereldmacht opleveren. We dienen de Saturnus-Pluto impact op geen enkele manier te onderschatten. Er is namelijk een opvallende parallel tussen Pluto-Saturnus conjuncties/opposities en genocide, cultuurvernietiging en massamoorden.[3]

Het virus heeft de wereld in enkele maanden acuut en onverbiddelijk stil gelegd, uniek in de geschiedenis. De vanzelfsprekendheid van wereldwijd vervlochten goederenstromen en miljoenen dagelijkse vliegbewegingen behoren nu en de komende maanden of langer tot het verleden. Op 19 april 2020 berichtte Nieuwsuur dat het aantal besmettingen wereldwijd 2, 2 miljoen mensen bedraagt. Sommige landen zoals Denemarken, Oostenrijk en Spanje gaan over tot een voorzichtige, stapsgewijze versoepeling van de lockdown. Andere landen zoals Frankrijk en de Verenigde Staten stellen deze maatregelen nog uit. Nederland twijfelt. Het spanningsveld tussen de dreiging van een instortende economie en een nieuwe besmettingsgolf houdt overheden in zijn greep. Stier gaat over economie en financiën, het gebied dat evenals  de gezondheidszorg in het hart wordt geraakt. Volgens de op 15 april 2020 verschenen World Economic Outlook van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de financiële politieagent van de wereld, is de huidige Grote Lockdown de ergste crisis sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.[4] In de EU wordt voor 2020 een economische krimp van 7,5% voorspeld, voor de VS, Zuid-Amerika en Australië een krimp van rond de 6%. In de tweede helft van 2020 zal de pandemie volgens het IMF uitdoven en voor 2021 wordt een flink herstel verwacht. Maar al deze prognoses, stelt het IMF, zijn omgeven door extreme onzekerheid. Met andere woorden, het kan allemaal nog veel erger worden maar wellicht ook beter aflopen. Het zwaardere scenario is echter meer waarschijnlijk volgens vooraanstaand econome Carmen Reinhart, lid van een nieuw groepje adviseurs dat enkele dagen geleden door IMF-topvrouw Kristalina Georgieva is geïnstalleerd, en die de huidige economische crisis de Grote Implosie noemt: door grote druk van buitenaf stort alles in.[5] Carmen Reinhart: ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt. In Latijns-Amerika en Afrika moet de klap nog komen. Dat het virus niet synchroon toeslaat, betekent dat de crisis voor de wereldeconomie niet snel afgehandeld zal kunnen worden. Ik geloof dus meer in een herstel in de vorm van een U dan in een V. Er dreigt nu een nieuwe voedselcrisis in het Zuiden. De armste landen zullen sowieso het grootste slachtoffer worden.’

Door economen wordt een economische crisis weergegeven in een V-vorm (kort en hevig, dit is wat de beurzen hopen[6]), een W-vorm (een diepe crisis met een tijdelijke opleving, gevolgd door een nieuwe terugval), een U-vorm (een steile neergang met een jarenlange bodem in de crisis) of een L-vorm (een steile neergang zonder echt veerkrachtig herstel).[7] De U-vorm en de L-vorm zijn de langdurigste crisisvormen die het meest worden gevreesd. Volgens financieel astroloog Raymond Merriman, die benadrukt dat hij het over de aandelenmarkt heeft en niet over de economie, koersen de beurzen af op een W-patroon in 2020-2021, met een tijdelijke opleving in het jaar 2020 en een nieuwe beursdaling in 2021, mogelijk zelfs langer onder invloed van het drievoudige Saturnus-Uranus vierkant in 2021.[8] Oud-topman van de New York Stock Exchange Georges Ugeux, sluit zich bij Carmen Reinhart aan: ‘Maak u klaar voor een lange en diepe recessie van minstens twee of drie jaar, met pas op het einde een steile heropleving, in de vorm van een U. Dat denkt ook Ben Bernanke, oud-topman van de Amerikaanse Centrale Bank’.[9]
Het teken Stier heeft een bijzondere neus voor commerciële mogelijkheden en een nauwe band met geld. De vroegere bankier had een echte Stier-inslag: degelijk, behoudend, winstgericht en risicomijdend. Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben bankiers van de grote zakenbanken het Stier-profiel echter losgelaten. Ze richtten zich op riskante financiële producten met megawinsten en, zoals helaas later bleek in de financiële crisis, eveneens megaverliezen, die door de overheden en dus de belastingbetaler werden betaald.

– Vóór de financiële crisis van 2008 was er al veel te veel geleend, en vóór de coronacrisis in 2020 was de wereldwijde schuld hoger dan ooit tevoren. En daar komen in 2020 dan nog de duizenden miljarden dollars en euro’s bij die Centrale Banken en nationale overheden ter beschikking stellen aan bedrijven en particulieren om een grote economische meltdown te voorkomen. In de Grote Depressie van de 20e eeuw draaide de overheid de kredietkraan dicht wat de crisis verdiepte. Daarvan is geleerd want tijdens de financiële crisis van 2008 werd de kredietkraan wijd opengedraaid.[10] Nu in de coronacrisis zijn de bedragen een veelvoud daarvan en is de snelheid van handelen door de monetaire en politieke autoriteiten ongekend. De vraag is of deze vlucht naar voren niet doorschiet.
– De laatste jaren krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) steeds meer kritiek. Onder andere Klaas Knot, directeur van de Nederlandsche Bank (DNB) en zelf lid van het ECB-bestuur, maakt zich zorgen over het opnieuw aanzetten van de geldpers.[11] Niemand weet of deze methode werkt, alleen dat het tot nu toe niet faliekant is misgegaan. Maar zal de coronacrisis ook het ontbreken van een fundament in de geldschepping blootleggen en zo voor een aanvullende financiële crisis kunnen zorgen? De Uranus-in-Stier-periode van 2018 tot 2026 doet diverse astrologen denken aan een nieuwe munt of zelfs een ander geldstelsel.
– De Amerikaanse koepel van centrale banken probeert met een ongekend bedrag van
$ 2300 miljard het Amerikaanse bedrijfsleven voor een diepe val te behoeden en leent daardoor voor het eerst zelfs aan ‘junk-bedrijven’ met een zeer lage kredietstatus[12]. Is dit paniekvoetbal om te voorkomen dat het vertrouwen wegvalt en de economie in een zwart gat verdwijnt? Is dit het einde van een zelf gecreëerd systeem dat niet meer in de hand kan worden gehouden?

Wie zijn de grote verliezers in de coronacrisis?
Geleidelijk wordt zichtbaar dat, naast al het leed door sterfgevallen, IC-opnames, isolatie in verpleeghuizen, sociaal en financieel leed voor velen, specifieke bevolkingsgroepen en werelddelen zwaarder getroffen worden door corona. In Zweden, Groot-Brittannië en de VS is zichtbaar in besmettings- en sterftecijfers dat armen en gekleurde mensen zwaarder worden getroffen.[13] Het treft schoonmakers, bouwvakkers  en het winkelpersoneel, mensen die niet thuis kunnen werken en zich geen auto kunnen veroorloven en dus in volgepakt openbaar vervoer moesten reizen. Mensen die door armoede al ongezonder leven.[14] En dan praten we nog niet eens over de armen in Afrika, India en Latijns-Amerika waar miljoenen straatverkopers en dagloners door de quarantaine dreigen te verhongeren. Het teken Stier is een genieter en kiest met smaak zijn voedsel. In Oost-Afrika is dat nu een schrijnend probleem want daar dreigt een tweede sprinkhanenplaag die twintig keer zo groot is als die van eerder dit jaar.[15] Alles waar Stier zo van houdt, het gemak en comfort, ontspannen samenzijn in een behaaglijke sfeer met genoeg eten en drinken lijkt in veel Afrikaanse landen verder weg dan ooit. Daar gaat het in de eerste plaats om beschermingsmiddelen, beademingsmachines en vaccins om te kunnen overleven. Ngozi Okonjo-Iweala, voorzitter van  vaccinalliantie Gavi en voormalig minister van financiën van Nigeria: ‘Deze crisis maakt duidelijk hoe ongelooflijk verbonden en afhankelijk we zijn op deze wereld. We zijn zo sterk als de zwakste schakel. Als de gezondheidszorg en de vaccinatiegraad in arme landen niet op orde zijn, komt dat als een boemerang bij ons terug. In sommige landen leeft meer dan 70% van de mensen van de informele economie (straathandel, klussen), dus een lockdown kan niet lang duren zonder acute honger te veroorzaken. Rijke landen zullen dus moeten bijspringen.’[16] Helaas staat Afrika als het gaat om hulpmiddelen op de laatste plaats. ‘Op de wereldmarkt is het op dit moment een gekkenhuis. Er is een prijzenoorlog gaande waar Artsen zonder Grenzen en ontwikkelingslanden niet aan mee kunnen doen, daar hebben ze het geld niet voor. Artsen zonder Grenzen moet samen met de lokale gemeenschappen bepalen wie wel hulp krijgt en wie niet. De mensen die sterven, zijn mensen die vaak al andere complicaties hebben, zoals ondervoeding, mazelen, hiv, tuberculose, malaria of gele koorts. Het zijn veel voorkomende ziekten in Afrika die vooralsnog voor veel meer doden zorgen dan corona. Het Covid-19 virus wordt daar onder grote delen van de bevolking daarom minder serieus genomen.‘[17]

Back to Basics was de titel die bij me opkwam voor deze nieuwsbrief. Terug naar de basis, terug naar de bron, terug naar waar het in het leven echt over gaat. Dat is wat de Saturnus-Pluto conjunctie ons in deze corona-tijd aangeeft. Stier gaat over de basis, het fundament, de grond en de aarde waarop je staat. Stierkwaliteit zien we ook terug in Hollandse nuchterheid,  in feiten en cijfers en de behoefte aan een uitvoerbaar plan. Het zijn zaken waar Stier als aarde-teken baat bij heeft. Stier heeft ook een diepe verbondenheid met de zintuigen, het lichaam, de natuur en de aarde. Maar Stier is ook, net als de andere aarde-tekens Maagd en Steenbok, een harde werker die moet leren om  verantwoordelijkheid te delegeren. Aarde-kwaliteit is wezenlijk in deze coronatijd want alle aarde-tekens zijn lange-termijn planners, dus zijn ze onmisbaar want we zoeken naar nieuwe vormen,. De kernvraag voor iedereen met een sterke Stierkwaliteit (Zon, Maan, Ascendant of enkele persoonlijke planeten in Stier) in deze crisisperiode is of hij zich uitdrukt met de sleutelwoorden ‘Ik Bezit’, of met ‘Ik Bouw’. De Stier die geld en bezit als ultieme zekerheid heeft, zal niet de vervulling vinden van de Stier die zijn middelen inzet om anderen te steunen hun doelen te bereiken. Het ‘bouwen’ van Stier houdt in dat hij zijn bezit als basis voor zijn eigen zekerheid gaat loslaten. Voor het scheppen van de wereld na corona hebben we bouwers nodig, mensen die hun creatieve vermogen concreet kunnen inzetten. Stier is hierbij onmisbaar, omdat hij altijd stevig met beide benen op de grond blijft staan. Constructieve Stierkracht is nu meer dan ooit nodig omdat we weten dat autoritaire heersers crisistijden gebruiken om hun machtsbasis te versterken. Naomi Klein liet zien dat crises bewust gebruikt of zelfs veroorzaakt worden om de politieke macht en kapitaalkracht van het neoliberale systeem te versterken.[18] Momenteel zien we dat Viktor Orban in Hongarije de coronacrisis gebruikt om per decreet te gaan regeren.[19]

Een ruimer perspectief
Uitzonderlijke tijden vragen niet alleen om uitzonderlijke maatregelen, ze vragen ook om een ruimer perspectief. De astrologische invalshoek biedt hiervoor een uitstekende invalshoek. We gaan hiervoor uitzoomen en nemen grotere perioden onder de loep. We weten dat  planeetbanen ellipsen vormen, waardoor op elk moment van de planeetbaan sprake is van een andere snelheid en daarmee van een andere ‘tijdkwaliteit’. Via de cycli van de langzame planeten ontvouwen zich patronen die op een frappante wijze paralellen laten zien in de uiterlijke wereld. We zullen hierna enkele belangrijke cycli bespreken:

1. De 200- en 800-jaar cyclus van de Jupiter-Saturnus cyclus. Ongeveer elke 20 jaar maken de twee maatschappelijke planeten Jupiter en Saturnus een conjunctie.[20] Wonderlijk genoeg vallen de Jupiter-Saturnus conjuncties 200 jaar lang in hetzelfde element. Na 200 jaar conjuncties in vuur, volgt 200 jaar aarde, dan 200 jaar lucht en vervolgens 200 jaar water. De overgangen tussen deze 200 jaar periodes geven grote wereldwijde veranderingen te zien.[21] Deze twee planeten zijn sterk bepalend voor de sociaal-economische  structuur van een bepaald tijdvak. Irma Schogt verduidelijkt dit: ‘Tijdens de eerste Jupiter-Saturnus-cyclus in het element aarde werd in 1847 voor het eerst olie gewonnen en gedistilleerd in lamp- en machineolie, daarna kwam ruwe olie in 1848. Deze grondstof is het middel tot verkrijgen van macht en geld geworden in de (oude) economie. Met de wisseling naar het element lucht zien we de wereld zich afkeren van fossiele brandstoffen richting zon en wind en dataopslag.’[22] Het is astrologisch een zeer bijzondere gebeurtenis dat op 21-12-2020 er niet alleen een nieuwe 20-jarige cyclus van Jupiter en Saturnus begint, maar vooral dat dit de start is van 200 jaar conjuncties van deze planeten in het element lucht. De coronacrisis komt op het moment dat de langdurige nadruk op materie en geld (element aarde) gaat verschuiven naar het element lucht. We gaan de komende 200 jaar meer uitvinden, kennis benadrukken, contact zoeken met elkaar, verbinden en meer communiceren, allemaal kenmerken van het lucht-element.

  1. Een andere wonderlijke parallel tussen verschillende planetaire cycli is het samenvallen van Zonsverduisteringen (Zon-Maan-cyclus) met de periodes van Saturnus-Pluto conjuncties en opposities. Door het wegvallen van zonlicht bij een verduistering werden Zonsverduisteringen van oudsher als onheilspellend ervaren en lang ook zo geduid. Maar soms werken ze positief uit of valt hun uitwerking niet op. Elke zonsverduistering behoort tot een serie of cyclus (Saros-serie) met een eigen signatuur, die elke 18 jaar weer opnieuw terugkomt.[23] De ‘Saros-serie 3 Zuid’ blijkt in de 20e eeuw sterk samen te vallen met de Saturnus-Pluto conjuncties en opposities.[24] De reden is dat door de sneller lopende Pluto de Saturnus-Pluto conjuncties en opposities in de 20e eeuw treffend samenvielen met het 18-jaar ritme van de ‘Saros 3 Zuid-serie’. De hardste Saturnus-Pluto aspecten kenmerken zich door maatschappelijke ontwrichting omdat het tijd is voor nieuwe structuren. Zonsverduisteringen kenmerken zich vaak door een versterkte spanning. In de geboortehoroscoop[25] van de ‘Saros 3 Zuid-serie’ valt de exacte samenstand van Pluto met de Zuidknoop op.[26] We weten dat Pluto over de grootste en diepste machtsthema’s gaat. Planeten op de Zuidknoop vragen dat we opnieuw diepgaand naar die planeet-thematiek kijken en deze op een hoger niveau brengen. Zonsverduisteringen brengen onderliggende zaken naar boven. In de 20e eeuw zijn dit vooral de geopolitieke confrontaties geweest via oorlogen en economische crises. Zou dat de reden zijn dat de 20e eeuw het tijdperk is van de grote wereldoorlogen? De laatste Zonsverduistering van de ‘Saros 3 Zuid-serie’ tot nu toe viel op 26 december 2019, vlak voor de Saturnus-Pluto conjunctie van 12 januari 2020. Claude Weiss vergelijkt dit met de ‘Saros 3 Zuid-eclips’ op 1 november 1929, slechts 1 week na de ineenstorting van de Amerikaanse beurzen op 24 oktober 1929. De Zonsverduistering van 26 december 2019 wijst dus net als de start van een nieuwe 200-jarige Jupiter-Saturnus cyclus op een periode van grote kentering.
  2. De actuele bewegingen van de langzaamste planeten Uranus, Neptunus en Pluto werken in onze horoscoop het diepst in. De verklaring hiervoor is dat hun transits lang duren, dus diep inwerken en dat deze planeten vertegenwoordigers van het collectieve onbewuste zijn, die altijd van ons vragen onze oude bewustzijnsstructuur op te rekken om ruimere inzichten toe te laten. De cyclus van Neptunus en Pluto duurt het langst (493 jaar). Ze omvat alle andere cycli tussen de planeten in ons zonnestelsel en kan daarom de moedercyclus genoemd worden. Deze cyclus begint op de laatste Nieuwe Maan vóórdat de conjunctie van Neptunus-Pluto conjunctie plaatsvindt. De Nieuwe Maan is elke maand een sacraal moment en symboliseert een ‘zaaimoment’, de start van iets nieuws dat zich wil uitdrukken. De laatste Nieuwe Maan vóór de huidige Neptunus-Pluto-conjunctie vond plaats in 1892. De Nieuwe Maan viel op 7° Stier, wat aangeeft dat de basistoon van deze bijna 500-jaar lange cyclus de omgang met de Aarde is, met geld, bezit en materie.[27] Dit plaatst de nieuwe 200-jarige Jupiter-Saturnus cyclus die op 21 december 2020 begint in een ander perspectief. Blijkbaar zal in het nieuwe lucht-element-tijdperk toch ook nog steeds de aardse, materiële ondertoon van Stier doorklinken. Hopelijk helpt het element lucht ons om anders naar geld en materie te gaan kijken, zodat de klimaatproblematiek hiermee ondersteund wordt.
    In de horoscoop van de Neptunus-Pluto moedercyclus staat Mars uitgerekend op 24° Steenbok, exact de graad waar in 2020 twee van de drie Jupiter-Pluto conjuncties vallen. Dus in de horoscoop van 1892 staat al een stand (Mars) die in 2020 geactiveerd wordt. Daarnaast gaat de retrograde lopende secundaire Mars in de moedercyclus-horoscoop precies in de jaren 2020-2022 stil staan op 7° Waterman, exact vierkant de Nieuwe Maan op 7° Stier. We kunnen in deze jaren op wereldniveau dus meer Marsconflicten verwachten, meer militaire spanning, agressie en strijd, mogelijk uitmondend in oorlog. In het licht van de huidige coronacrisis is dit niet zo onwaarschijnlijk, want in een tijd waarin overal schaarste en paniek heerst kan dit makkelijk leiden tot escalaties.[28] Ook frappant: bij het uitbreken van de Spaanse Griep op 4 maart 1918 stond de secundaire Mars teruglopend net als in 2020 exact vierkant de Nieuwe Maan op 7° Stier van de horoscoop van de moedercyclus.[29]
    Als de Jupiter-Saturnus cyclus, de Saturnus-Pluto cyclus, de Saros-cyclus en de Neptunus-Pluto moedercyclus allemaal zo specifiek naar 2020 wijzen, dan wijst dit alles samen op een tijdperk van kanteling. Vanuit de astrologie kan deze periode worden gezien als een zich geleidelijk ontvouwend kosmisch vuurwerk in slow motion. Vanuit menselijk perspectief ervaren we de dramatische standen die blijkbaar in dit tijdsgewricht zo bedoeld zijn.

Valt er ook nog iets positiefs te melden?
Gelukkig ontstaan simultaan aan de coronacrisis geweldig veel steun en hulp. Op veel gebieden ontstaan nieuwe gedachten, ideeën en initiatieven. Enkele voorbeelden:
1. ‘Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen over heel de wereld willen helpen in de strijd tegen dit virus’, zegt professor Prashant Jha, betrokken bij meerdere internationale projecten. Samen met universiteiten van ontwikkelingslanden ontwerpt hij een goedkoop en eenvoudig beademingsapparaat, dat in de armste delen van de wereld gemaakt kan worden.[30]
2. Misschien is het nodig en zelfs hoog tijd dat het oude systeem tot stilstand komt. Irene van Staveren schreef haar proefschrift over hoe een andere economie eruit kan zien, met minder markt, meer overheid en lokale gemeenschappen, waarbij bedrijven gaan voor waardecreatie op lange termijn: ‘Wat we nu zien gebeuren was al aan de gang, maar het was minder zichtbaar. We zagen al trends naar een toenemende rol van de overheid, daar waar de markt het laat afweten: CO2-belasting in plaats van de markt voor vervuilingsrechten, en de Volksbank die waarschijnlijk niet naar de beurs gaat. En voorbeelden van lokale gemeenschappen die de markt links laten liggen en met elkaar zonne- of windenergie gaan  produceren, of zelf met ouderparticipatie een crèche runnen. Of die collectief goedkoop energie inkopen via de Vereniging Eigen Huis. Samenwerking in plaats van concurrentie’.[31] We zien hier Uranus, die voor gelijkwaardige horizontale samenwerking kiest in de plaats komen van Saturnus die zaken verticaal en hiërarchisch bepaalt.
3. De stilte brengt ons weer bij onszelf terug. Het omgevingslawaai valt samen met de oude werk- en leefpatronen weg. De benedictijnse kloosterbenadering kent drie stappen in het stilteproces: De eerste stap is herademen, even tot rust komen. Als de stilte langer duurt komen we onszelf tegen bij de tweede stap, de struikeling. Onrust, en enerverende gevoelens vragen geduld om dit uit te houden. Als we hier doorheen zijn, komen we uit bij onszelf (stap drie). Wat zeggen deze emoties? Wil ik deze baan wel echt? Waar heb ik behoefte aan als ik vervuld wil leven? Dit brengt ons dieper bij onszelf.[32]
4. Nu de Europese en Amerikaanse regering massaal geld overmaken naar burgers en bedrijven komt het idee van een basisinkomen van diverse kanten terug. Dit typische Stierthema (geld) wordt langzamerhand serieuzer genomen.[33]
5. Lidewij Edelkoort, internationaal vermaard trendforecaster, ziet in de coronacrisis de mogelijkheid voor een grote reset. ‘Laten we dit moment gebruiken. Zo kan het ook’.[34]
6. De waarde van fysiek contact, zo essentieel voor Stier, wordt momenteel overduidelijk.
7. We kunnen een totale maatschappelijke en economische reset gebruiken om de EU-Green Deal voor klimaatneutraliteit in 2050 stevig te verankeren.

Retrograde planeten
Alle drie de planeten Jupiter, Saturnus en Pluto, die elkaar in 2020 zo vaak via een of meer conjuncties tegenkomen, gaan tussen 25 april en 14 mei 2020 retrograde lopen. Bij een planeet die vanaf de Aarde gezien terug (retrograde) gaat lopen, verandert de energie.
25 april 2020: Pluto gaat retrograde lopen op de dag voordat de Zon op 26 april Uranus ontmoet. Dit zijn twee belangrijke planeetbewegingen. De omkering van Pluto kan meer besef brengen over wat de diepere consequenties zijn van de enorme schuldenberg die momenteel door overheden en centrale banken is gecreëerd. De Zon-Uranus conjunctie kan voor plotselinge onrust of verrassingen zorgen, maar ook voor nieuw perspectief t.a.v. de crisis.
11 mei 2020: In deze week gaan drie planeten retrograde lopen wat voor veel turbulentie kan zorgen. Saturnus keert op 11 mei om. Als partner van Pluto in de 2020-conjunctie geeft dit nieuwe, meer realistische inzichten over de gevolgen van de coronacrisis.
13 mei 2020: Venus, de planeet van Stier en Weegschaal, zorgt met haar retrogradegang vaak voor een omkering in de beurstrend. Venus heerst ook over de gebieden van geld en goud. Voor het relatiegebied betekent de retrogradestand: ga geen nieuwe, persoonlijke of zakelijke relatie aan in deze periode die duurt tot 25 juni 2020.
14 mei 2020: Jupiter, de kracht van groei, perspectief en optimisme, keert om. Dit geeft aan dat de expansieve krachten van de eerste Jupiter-Pluto conjunctie op 5 april 2020 dieper worden overwogen en meer in samenhang worden gebracht met de fundamentele beperkingen van de Saturnus-Pluto conjunctie.

Al deze planetaire omkeringen binnen drie weken betekenen dat er individueel en collectief veel energie naar binnen keert in de collectieve zoektocht naar de duiding en de oplossing van de coronacrisis. Er zijn zoveel planetaire aanwijzingen voor reflectie dat het voornaamste advies voor leiders, politici, CEO’s en particulieren is: gebruik deze weken in april en mei 2020 als eerste aanzet tot een grondige, collectieve en persoonlijke bezinning (retrograde-periode) op de vraag hoe de gewenste wereld er collectief en individueel uit dient te zien.

[1] In de op 20-3-2020 verzonden Ram-nieuwsbrief is helaas een onjuiste geboortetijd van Mark Rutte gebruikt. In plaats van de genoemde tijd van 20.30 uur moet de tijd 18.53 uur zijn, een tijd die hij zelf in een radioprogramma heeft genoemd.

[2] ‘Voorzichtig mijmeren over soepeler regels’, FD, 18-4-2020.

[3] Richard Tarnas, ‘Cosmos and Psyche’, Plume, 2006; pg. 217.

4 ‘IMF doopt economische crisis de Grote Lockdown’,  Trouw, 15-4-2020.
Astrologisch interessant is dat in de periode van de Grote Depressie (jaren dertig 20e eeuw) de planeten Saturnus, Uranus en Pluto jarenlang spanningsaspecten maakten, vrijwel identiek aan de standen van de financiële crisis die in 2008 losbarstte. Toch was de Grote Depressie een diepere crisis, die meer wereldwijd plaats vond dan de financiële crisis. Verderop in deze nieuwsbrief zal worden ingegaan op astrologische factoren die aannemelijk maken dat de Grote Lockdown tot de zwaarste categorie crises hoort.

[5] ‘Carmen Reinhart Harvard-econome: ‘Dit is de Grote Implosie’, De Standaard, 17-4-2020.

[6] ‘De wereld ligt nog stil, maar de beurzen zijn allang weer uit het dal’, FD, 18-4-2020.

[7] ‘Welk scenario gaat de economie volgen?’, Trouw, 30-3-2020.

[8] http://www.markettiming.nl/nl/beurs-actueel/financiele-astrologie-marktvooruitblik-13-april-2020

[9] ‘Deze crisis zal twee tot drie jaar duren’, De Standaard, 6-4-2020.

[10] ‘Schuldenberg was al op recordhoogte toen de crisis nog moest beginnen’, Trouw, 11-4-2020.

[11] ‘Gewaagd monetair beleid, maar de Europese geldmachine werkt’, Trouw, 10-4-2020.

[12] ‘Fed investeert nu zelfs in ‘junk’, Trouw, 11-4-2020.

[13] ‘Sterftecijfers in VS spreken boekdelen; arm en zwart het hardst geraakt’, Trouw, 17-4-2020.

[14] ‘Informatie genoeg in Stockholm, maar ze bereikt de armen niet’, Trouw, 17-4-2020.

[15] ‘In Afrika dreigt tweede sprinkhanenplaag’, Trouw, 16-4-2020.

[16] ‘Deze tijd laat zien dat vaccins er voor iedereen moeten zijn’, FD, 11-4-2020. Gavi, opgericht door Bill Gates, wist eerder de mazelen en polio op grote schaal te bestrijden. Ook maakte de organisatie  betaalbare vaccins tegen Ebola en Sars voor miljoenen van de allerarmsten van de wereld. Tot de leden van Gavi behoren de Wereldbank, Unicef, overheden, onderzoeksinstellingen, ngo’s, bedrijven en farmaceuten.

[17] ‘In de strijd om de middelen vist Afrika nu al achter het net’, Trouw, 14-4-2020.

[18] Naomi Klein, ‘De shockdoctrine’, De Geus, 2007.

[19] https://www.trouw.nl/politiek/democratie-in-quarantaine-overleeft-de-rechtsstaat-corona~b5eb1703/

[20] In de 20e eeuw vielen de Jupiter-Saturnus conjuncties op de volgende plaatsen in de dierenriem: 1901 – 14° Steenbok; 1921 – 27° Maagd; 1940-1941 – 9, 12 en 14° Stier; 1961 – 25° Steenbok; 1981 – 9° Weegschaal, en 2000 – 23° Stier. Van de 6 conjuncties vielen er 5 in het element aarde. De enige uitzondering was 1981 met de conjunctie in lucht. Dit was een opmaat voor de komende 200 jaar met de conjunctie telkens in lucht.

[21] Oscar Hofman, ‘Jupiter en Saturnus, het grote ritme in de tijd’, Astrologische agenda 2020, Hajefa.

[22] ‘Irma Schogt, ‘Drie grote conjuncties zetten wereld op een nieuw spoor’, Astrologische agenda 2020, Hajefa.

[23] Bernadette Brady, ‘Voorspellende astrologie’, Bona Futura, 1999; hoofdstuk 5.

[24] Claude Weiss, ‘Chronologie der letzten zwei Monate’, Astrologie Heute, April/Mai 2020.

[25] Van elke Saros-series kun je de horoscoop maken van het exacte moment van de eerste Zonsverduistering in die serie. Dat noemen we de geboortehoroscoop van die Saros-serie. Die horoscoop werkt net zo lang als die Saros-serie duurt en wordt elke 18 jaar weer actief bij de desbetreffende Zonsverduistering.

[26] Brady, pg. 323.

[27] Claude Weiss, ‘Die Coronavirus-Pandemie, Mars, Uranus und das Menschheitshoroskop’, Astrologie Heute, april/mei 2020.

[28] In de Waterman- en Ram-nieuwsbrieven van 2020 heb ik al eerder de rol van Mars benadrukt gebaseerd op de transits van Mars in 2020.

[29] De Spaanse Griep kostte tientallen miljoenen levens, meer dan het aantal doden in de Eerste Wereldoorlog https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep

[30] ‘India in de race voor innovatie tegen de pandemie’, FD, 18-4-2020.

[31] Irene van Staveren, ‘De markt valt van zijn voetstuk’, Trouw, 7-4-2020.

[32] ‘Stilte is meer dan de afwezigheid van herrie’, Trouw, 18-4-2020.

[33] ‘Iedereen 600 euro per maand: de roep om een basisinkomen is terug’, Trouw, 14-4-2020.

[34] https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/virus-vergezichten.html

 

(Alleen voor nieuwe lezers: Wil je de astrologische nieuwsbrief heel 2020 maandelijks ontvangen? Maak dan € 25,- over naar bankrekening NL74 RABO 0144 9466 96 t.n.v. ACES in Heinkenszand (BIC-code RABONL2U) en stuur mij s.v.p. een kort mailtje: info@astro-econoom.nl)